Cu taxe salariale care depasesc peste 40%, angajatii din Romania se confrunta cu numeroase frustrari si, evident, cu lipsa de motivatie. In calitate de angajatori care doresc sa fidelizeze echipa pentru ca firma sa prospere, e nevoie de implementarea unor strategii cat mai eficiente. Scopul acestor planuri este de a reda angajatului motivatia de a performa, dar si de a evita efectele epuizarii si a lipsei de satisfactie: stres, burnout, incapacitatea de a mai fi creativ si ingenios, dorinta de a evita sarcinile de munca.

Prin beneficii salariale neimpozabile acordate, angajatorii pot sa redea persoanelor din echipa motivatia. De asemenea, sanatatea mentala este esentiala pentru ca fiecare angajat sa poata face fata sarcinilor de la job, iar oferirea de beneficii extrasalariale are un rol important aici. In acest articol vei gasi informatii referitoare la ce tip de recompense pot primi angajatii, pe langa salariu, dar si ce rol au acestea.

Ce sunt beneficiile extrasalariale?

Beneficiile salariale reprezinta avantaje, in afara sumei stabilite lunar prin contract, pe care un angajator din mediul public sau din cel privat le pune la dispozitia angajatilor. Aceste beneficii sunt neimpozabile, in limita Codului Fiscal, care va suferi anumite modificari de la 1 ianuarie 2023.

Aceste avantaje sunt acordate atat pentru a motiva angajatul, cat si pentru a-l rasplati pe acesta. Angajatorii privati sunt, in unele cazuri, foarte creativi si ofera beneficii care devin hobby-uri ale persoanelor din echipa (activitati sportive, excursii sau alte tipuri de recompense).

Cum influenteaza beneficiile extrasalariale productivitatea?

Studiile realizate in domeniu arata ca beneficiile pentru angajati oferite de anumiti angajatori se reflecta direct in activitatea acestora, dar si in productivitatea firmei. Rezultatele compensatiilor extrasalariale au impact in mai multe directii:

●     motivatia angajatilor

●     loialitatea angajatilor

●     productivitate si profitabilitate

●     satisfactia la locul de munca

Cresterea motivatiei angajatilor este in stransa legatura cu oferta financiara a unei companii. Beneficiile extrasalariale oferite sporesc si ele moralul echipei si contribuie semnificativ la motivarea acesteia. Astfel, planul de beneficii extrasalariale ar trebui sa fie bine pus la punct in orice companie.

beneficii extrasalariale

Mai mult decat atat, angajatii fericiti sunt angajati care raman la locul de munca o perioada indelungata. Ca angajator, probabil stii cat de greu este sa formezi un om pentru a fi productiv si proactiv, asa ca fidelizarea personalului existent este un motiv in plus sa acorzi beneficii extrasalariale. Un efect pozitiv care deriva din fericirea si satisfactia salariatilor este cresterea productivitatii firmei. Aceasta urmeaza un trend ascendent direct proportional cu nivelul de motivatie, loialitate si cu sentimentul de apreciere pe care angajatii il au atunci cand sunt rasplatiti pe masura eforturilor depuse.

Intocmirea unui plan de compensare corect creste satisfactia la locul de munca. In plus, acesta reprezinta o adevarata strategie de investitie, cu roade pe termen lung.

Beneficii extrasalariale neimpozabile – Ce spune Codul Fiscal?

In prezent, Codul Fiscal include mai multe tipuri de compensatii si bonusuri in categoria beneficiilor extrasalariale. Aici intra avantaje precum asigurari medicale private, premii sau cadouri si alte tipuri de modalitati de a rasplati sau de a motiva angajatul. Incepand cu 1 ianuarie 2023, legislatia va suferi unele modificari.

Ordonanta de Urgenta 16/2022, cu aplicare din 2023, prevede ca 7 tipuri de beneficii salariale (specificate in art. 41) devin neimpozabile cumulat, dar in limita unui plafon de 33% din valoarea salariului de baza avut. Astfel, ceea ce trece de acel procent de 33%, devine impozabil. Guvernul Romaniei doreste sa efectueze o forma de impozitare beneficii angajati, insa Codul Fiscal prevedea si pana acum anumite exceptii – care pot fi studiate in legislatie.

Idei de beneficii extrasalariale

In top beneficii angajati se incadreaza numeroase avantaje pe care companiile doresc sa le ofere, atat avantaje ce tin de dezvoltarea personala, cat si de relaxare sau sanatate mentala. Ca idei de beneficii extrasalariale acordate de companiile din Romania, putem da numeroase exemple:

●     beneficii in domeniul turismului

●     servicii gratuite de dezvoltare personala

●     reduceri la diverse servicii

●     cursuri gratuite (sala de fitness, inot, yoga, scriere creativa etc.)

●     vouchere

●     tichete cadou

●     asigurari medicale private

Asigurari medicale

Asigurarile medicale reprezinta un beneficiu foarte util pentru angajati. Acestia se bucura de gratuite in limita serviciilor acoperite de asigurare. Majoritatea furnizorilor privati de servicii medicale pun la dispozitia companiilor pachete corporate, accesibile ca pret si avantajoase pentru beneficiari. Conform legii, primele de asigurare si serviciile medicale furnizate sun forma de abonament, sunt impozabile, acestea fiind de natura salariala.

Cadouri de sarbatori

In topul beneficiilor preferate de angajati se numara cadourile de Paste, de Craciun, dar si cele primite cu alte ocazii (aniversari ale companiei, petreceri). Veniturile din astfel de beneficii nu sunt impozabile, daca ele nu depasesc valoarea de 150/lei pe angajat, conform Codului Fiscal. Pe giftidea.ro gasesti idei originale cu care sa iti surprinzi angajatii de sarbatori sau cu prilejul unor evenimente fericite in firma.

Atât cu prilejul sărbătorilor de Crăciun, cât și de Paște, poți opta pentru varietăți de coșuri cadou pe care să le oferi cadou.

Pentru coșurile cadou de Crăciun poți alege bunătăți tradiționale delicioase sau băuturi fine, iar cu ocazia sărbătorilor pascale poți alege un cos cu cadouri de Paste care să conțină dulciuri și bunătăți tematice, potrivite acestei perioade cu încărcătură specială.

Beneficii pentru copiii angajatilor

La fel ca in cazul cadourilor de sarbatori pentru angajati, copiii minori ai acestora pot beneficia si ei de astfel de atentii din partea firmei. Conditia ca aceste venituri sa nu fie impozabile este aceeasi, cuantumul sa nu depaseasca 150 lei/copil. Gift Idea ofera numeroase idei de daruri pentru copii, potrivite atat pentru sarbatorile religioase, cat si pentru 1 iunie sau alte zile festive.

Abonamente la sala

Abonamentele la sala oferite ca beneficii extrasalariale sunt impozitate cu 2,25% la angajator si 41,5% la angajat. In ciuda acestui fapt, includerea unui astfel de abonament in pachetul de beneficii este o motivatie in plus pentru personal, dar si o modalitate de a pastra o stare fizica si mentala cat mai buna. Mai ales pentru oamenii care lucreaza constant din birouri, miscarea are un rol esential in cresterea calitatii vietii.

Oferirea tichetelor de masa

Printre cele mai apreciate beneficii angajati se numara tichetele de masa. Deoarece acestea intra in categoria veniturilor de natura salariala, tichetele de masa sunt venituri impozabile. Cuantumul impozitului este suportat de angajator si, prin urmare, este alegerea lui daca doreste sa ofere acest beneficiu. Un pachet salarial ce include tichetele de masa este mult mai atractiv pentru angajati, chiar daca exista impozit tichete de masa suportat de angajator.

Vouchere de vacanta

O modalitate tot mai populara de a recompensa angajatii in ultimii ani o reprezinta acordarea de vouchere de vacanta. Acestea sunt beneficii de natura salariala si sunt impozabile, insa includerea lor in pachetul salarial are efecte pozitive asupra productivitatii angajatilor si asupra starii lor generale.

Ajutoare pentru nastere

Ajutoarele pentru nastere reprezinta beneficii salariale neimpozabile 2022. Acestea nu intra in categoria veniturilor impozabile si nu se supun contributiilor sociale, cu exceptia faptului daca sunt prevazute in contractul colectiv de munca.

Contributii la fondurile de pensie (pilon III)

Pilonul III se refera la pensia facultativa administrata privat. Angajatorul care decide sa acorde acest beneficiu extrasalarial trebuie sa stie ca, daca nu depaseste suma de 400 euro anual pentru fiecare angajat in parte, nu se plateste impozit sau contributii sociale. Orice suma peste aceasta limita reprezinta venit impozabil conform legii.

Impozitare beneficii tichete

In prezent, tichetele de masa fac parte din categoria beneficiilor de natura salariala si, daca depasesc suma de 300 lei/angajat, acestea sunt impozabile. Plata impozitului este suportata de angajator, insa reprezinta o modalitate importanta de a fideliza angajatii. Tichetele cadou pot sa fie utilizate pentru achizitionarea de alimente si produse de igiena. Conform legii, numarul de tichete de masa acordate lunar trebuie sa fie egal cu numarul de zile lucrate si nu poate depasi numarul de zile lucratoare/luna.

Idei de beneficii extrasalariale low-cost

Exista mai multe optiuni pe care un angajator le are pentru a oferi beneficii extrasalariale low-cost. Acestea includ:

●     pachete de servicii medicale oferite de companii care au preturi bune si abonamente corporate

●    cadouri de sarbatori pentru angajati si copiii lor

●     abonamente la diversi parteneri ai companiei, negociate la un pret avantajos

De ce sa implementezi beneficii extrasalariale in compania ta?

Acordarea de prime neimpozabile 2022 sau de beneficii extrasalariale impozabile reprezinta o strategie care vine cu numeroase avantaje de ambele parti. Indiferent de domeniul in care activeaza compania sau de dimensiunea acesteia, e important ca angajatii sa se simta apreciati si sa fie mereu motivati sa faca performanta. Iata o lista cu cele mai importante motive pentru a implementa beneficiile extrasalariale pentru angajati:

●     motivatie crescuta

●     dorinta de a realiza sarcinile de munca intr-un mod eficient

●     productivitate sporita

●     loialitate din partea angajatilor, fidelizarea acestora

●     atragerea personalului in companie

beneficii extrasalariale

Fiecare decizie pe care o iei in interesul angajatilor, in calitate de manager, se reflecta in activitatea companiei si, prin urmare, in castigurile personale. De asemenea, crearea unui climat de munca potrivit ajuta la dezvoltarea firmei si la pastrarea unor relatii de munca benefice.

Pentru a avea siguranta ca oferi beneficiile extrasalariale potrivite angajatilor tai, poti sa faci un sondaj anonim pentru a descoperi ce avantaje se numara in topul preferintelor. In plus, schimbarile din noul Cod Fiscal, ce vor fi implementate incepand cu 1 ianuarie 2023, trebuie studiate impreuna cu departamentele ce pot oferi consultanta in domeniu. Astfel, poti sa faci modificari benefice atat pentru companie, cat si pentru angajati. Tine cont intotdeauna de nevoile echipei tale, dar si de prioritatile firmei, pentru a pastra un echilibru din toate punctele de vedere.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.