Nicio afacere nu poate functiona fara leadership, dar este nevoie de mai mult decat de vechime sau de o pozitie de conducere ca sa fii lider. Competitia si schimbarile sunt elementele sigure in mediul de business actual, de aceea companiile au nevoie de lideri care se adapteaza usor, care stiu cum sa motiveze si sa pregateasca oamenii din echipe astfel incat sa fie productivi, iar companiile sa iasa pe plus din punctul de vedere al profitului.
Citeste in continuare si vei afla mai multe despre ce este leadership, ce tipuri de leadership exista si care sunt avantajele si dezavantajele fiecaruia. De asemenea, vei afla de ce este important sa intelegem fiecare tip de leadership, atat pentru angajati, cat si pentru lideri.
Ce este leadership?
Leadership-ul este acel proces prin care o persoana sau un grup poate influenta sau indruma persoane/organizatii pentru a indeplini un obiectiv comun. De asemenea, reprezinta si capacitatea unui manager de a conduce echipe cu pasiune, entuziasm si consecventa bazandu-se pe o viziune de succes, cel mai important dintre elementele unui proces de schimbare a culturii organizationale.
Dupa cum mentionam mai sus, abilitatea de a fi lider nu este dependenta de vechimea in munca sau de pozitia in companie. Nici chiar varsta, studiile, nivelul de educatie sau tipul de personalitate charismatic nu garanteaza ca cineva poate deveni un lider. Liderii exista la toate nivelurile de cariera sau pregatire, oferind indrumare, motivatie si claritate. Ei inspira incredere celor din jurul lor, chiar daca sunt colegi sau nu.
Management vs. leadership – Care este diferenta?
Cand comparam cele doua concepte, management vs. leadership, este foarte usor sa le confundam. Fiecare vine la pachet cu obiective foarte diferite si necesita abilitati diferite. Desi am fost invatati sa ii respectam pe cei in pozitii de autoritate si pe cei in varsta, functia detinuta si varsta nu au nimic de a face cu leadership-ul, ci mai degraba cu managementul.
Pe scurt, diferenta dintre leadership si management este ca liderul ofera inspiratie, pe cand managerul ofera directie. Un lider conduce oamenii, un manager tine sub control bunul mers al lucrurilor. Cele doua nu se exclud, un lider poate sa fie si manager si viceversa.
Stiluri de leadership
Leadership-ul este un principiu oarecum fluid. Cand specialistii in psihologia sociala au analizat pentru prima data ce modele de leadership exista, s-a ajuns la descrierea a trei mari stiluri de a conduce: leadership-ul autoritar (autocratic), participativ (democratic) si delegativ (laissez-faire). In prezent, evolutia societatii, tendintele si nevoile actuale au facut sa apara mai multe stiluri de leadership pe langa cele trei principale.
Citeste in continuare si afla care sunt stilurile actuale de leadership si ce abilitati de leadership sunt necesare pentru fiecare stil de leadership in parte.
Leadership situational
Tipul de leadership situational este acela care isi poate adapta stilul de a conduce destul de usor cand apar schimbari pentru a rezolva o anumita situatie sau pentru a satisface nevoile echipei. Este un model de leadership proactiv si este util in startup-uri sau in organizatii care fac schimbari mereu.
Exista si cateva provocari pe care le are leadership-ul situational:
- liderul trebuie sa fie cunoasca afacerea din toate punctele de vedere
- schimbarile dese pot aduce confuzie si stres angajatilor
- liderul trebuie sa aiba in vedere si obiectivele pe termen lung, nu doar pe cele care au nevoie de atentie imediata
Cum functioneaza acest stil intr-un business sau o echipa?
Liderul situational se consulta permanent cu echipa, ceea ce duce la decizii rapide care aduc succes companiei. Angajatii se simt mai motivati si vad valoarea pe care o aduc companiei, ceea ce duce la crearea unor relatii puternice.
Leadership transformational
Leadership-ul transformational este axat pe schimbarea sistemelor si proceselor care nu functioneaza. Stilul de leadership transformational este cel care inspira si motiveaza oamenii din echipa pentru a obtine rezultate exceptionale.
Liderii transformationali pot intampina cateva provocari:
- conturarea unei viziuni atractive
- presiunea de a actiona ca un exemplu personal care sa inspire prin sinceritate, entuziasm si incredere
- pastrarea unui nivel optim de pregatire al angajatilor pentru a face fata noilor responsabilitati si a nu ajunge la burnout
Cum functioneaza acest stil intr-un business sau o echipa?
Liderii transformationali isi sustin echipele sa gaseasca noi moduri de a gandi si de a actiona, incurajeaza colaborarea, empatia, creativitatea si autonomia. Acest stil de leadership este apreciat in companiile orientate spre crestere si ii motiveaza pe angajati sa vada de ce sunt capabili.
„Servant” leadership
Acest stil are ca obiectiv principal ideea ca liderul sa fie la dispozitia angajatilor si de a ii sustine sa isi dezvolte abilitatile pentru a isi indeplini cu succes sarcinile de munca. Liderii care adopta stilul servant se folosesc de capacitatea lor de convingere in loc de putere si autoritate pentru a isi influenta oamenii din echipe si a-i face pe toti sa inteleaga obiectivele companiei.
Cum functioneaza acest stil intr-un business sau o echipa?
Pentru a putea pune in aplicare acest stil de leadership este nevoie ca liderii sa inteleaga cine sunt angajatii ca oameni, sa le ofere instrumentele si sprijinul de care au nevoie si de a fi alaturi de angajati in orice situatie.
Leadership autocratic / autoritar
In acest stil de leadership, deciziile sunt luate de catre lider fara a se consulta cu echipa sa. Liderii care adopta acest stil detin controlul complet si impun subalternilor sa faca exact ce li se cere. Stilul autocratic / autoritar se concentreaza pe rezultate si eficienta. Provocarea principala cu care se confrunta liderii ce au acest stil de a conduce este aparitia erorilor din cauza lipsei de consultare cu echipa, mai ales in situatii ce depasesc abilitatile lor.
Cum functioneaza acest stil intr-un business sau o echipa?
Leadership-ul autocratic / autoritar este cel mai util atunci cand o afacere trebuie sa controleze situatii specifice, dar nu ca stil de conducere independent. Relatia dintre angajati si lideri se mentine la nivel strict profesional si formal. Acest stil de leadership este unul demotivant.
Leadership charismatic
Leadership-ul charismatic se intalneste la persoanele care stiu cum sa puna in valoare potentialul oamenilor, au un talent nativ de a-i influenta pe cei din jur, au incredere multa in fortele proprii, in valorile lor si in abilitatea de a obtine ceea ce isi doresc. Liderii charismatici sunt buni comunicatori si incurajeaza comunicarea in echipa, dezvoltarea profesionala si personala.
Provocarile cu care se confrunta acest tip de leadership charismatic sunt:
- consumul mare de timp si energie
- rezultatele nu sunt mereu eficiente
Cum functioneaza acest stil intr-un business sau o echipa?
Stilul de leadership charismatic este unul pozitiv si eficient pentru a crea solutii noi, dar organizatiile care lucreaza sub presiune sau care vor sa obtina un obiectiv anume ar trebui sa evite sa il foloseasca.
Leadership tranzactional
Acest tip de leadership se bazeaza pe oferirea de recompense si stimulente in schimbul indeplinirii unor obiective si de sanctiuni in caz contrar. Este foarte des intalnit in companiile de azi si presupune stabilirea clara a unor roluri si responsabilitati.
Provocarea pe care o are leadership-ul tranzactional este aceea de a mentine nivelul de implicare al echipei avand in vedere ca relatiile dintre angajati nu sunt o prioritate.
Cum functioneaza acest stil intr-un business sau o echipa?
Stilul de leadership tranzactional ofera claritate si structura angajatilor, se concentreaza pe obtinerea unor rezultate pe termen scurt, dar folosirea doar a acestui stil de conducere poate duce la scaderea creativitatii si la teama de pedeapsa.
Leadership „laissez-faire” / delegativ
Acest tip de laissez faire leadership se bazeaza pe autoritate ce vine mai mult din partea echipei. Liderul doar stabileste obiectivele specifice, apoi isi pune toata increderea in abilitatile membrilor echipei. Acest stil de a conduce il poate face pe lider sa para distantat de probleme si, uneori, nesigur in deciziile luate. De asemenea, poate pune piedici in dezvoltarea echipei si angajatii noi sau fara experienta se pot adapta mai greu.
Cum functioneaza acest stil intr-un business sau o echipa?
Stilul de leadership delegativ ii face mai responsabili pe angajati si este potrivit in companiile cu o cultura organizationala mai relaxata sau in acelea cu angajati extrem de bine pregatiti.
Leadership participativ / democrat
In leadership-ul participativ / democrat liderul ia decizii pe baza aportului fiecarui membru al echipei. Este unul dintre cele mai eficiente stiluri de leadership.
Leadership participativ / democrat – provocari:
- procesul de a lua o decizie dureaza destul de mult
- angajatii fara experienta sunt implicati in luarea unor decizii importante
Cum functioneaza acest stil intr-un business sau o echipa?
Stilul de leadership democrat genereaza incredere, sustine spiritul de echipa si incurajeaza colaborarea, creativitatea si dezvoltarea in cariera. Liderii sustin echipele sa isi prezinte ideile in mod deschis.
Leadership birocratic
In leadership-ul birocratic exista o ierarhie a autoritatii, cu roluri si obligatii clar definite pentru fiecare nivel. Exista unele pareri care spun ca acest stil este invechit si blocheaza creativitatea, gandirea libera si nu pune in valoare abilitatile reale ale angajatilor.
Cum functioneaza acest stil intr-un business sau o echipa?
Ordinea si organizarea sunt esentiale pentru a obtine rezultatele dorite. Principiul dupa care functioneaza este de a plasa omul potrivit cu experienta necesara in locul unde va fi productiv si performant.
Leadership de tip „pacesetting”
Acest stil de conducere este unul care are ca scop atingerea obiectivelor mai repede si mai bine. Stilul rapid de lucru poate aduce stres si demotivare angajatilor.
Cum functioneaza acest stil intr-un business sau o echipa?
Este un stil de leadership care aduce rezultate spectaculoase pe termen scurt, dar care, pe termen lung, epuizeaza echipa, scade moralul si implicarea.
Leadership de tip „coach” (antrenorul)
Acest stil de leadership pune accentul pe dezvoltarea si succesul fiecarui membru al echipei si pe gasirea unor strategii care sa ajute echipa sa lucreze mai bine. Leadership-ul de tip coach necesita mult timp si rabdare si poate sa nu functioneze in toate tipurile de organizatii.
Cum functioneaza acest stil intr-un business sau o echipa?
Liderii antrenori pot construi echipe puternice, recunoscand rolul pe care il are fiecare persoana in cadrul echipei si oferind sprijinul necesar, feedback si sarcini noi de indeplinit.
Tipuri de lideri
Liderii pot avea o combinatie a stilurilor de conducere de mai sus, in functie de domeniul in care activeaza si de obstacolele cu care se confrunta.
Exista 6 tipuri de lideri:
- Lider individualist
Individualistul este creativ si concentrat pe dezvoltarea si actiunile sale, mai putin pe rezultatele organizationale. Acesta doreste sa-si depaseasca obiectivele personale si isi imbunatateste constant abilitatile.
- Lider strategic
Acets tip de lider conduce printr-un model de strategic leadership, ceea ce inseamna ca intelege procesele si structurile care ajuta businessul sa faca performanta, dar are si gandire critica si poate evalua ce poate fi imbunatatit.
- Lider alchemist
Alchemistul este cel mai potrivit cand apar schimbari organizationale. Liderii alchimisti sunt capabili sa vada imaginea de ansamblu, dar si detaliile. De asemenea, echipele sunt puse si ele pe lista de prioritati.
- Lider oportunist
Oportunistul isi planifica actiunile bazandu-se pe neincrederea in ceilalti si isi tine angajatii sub control strict. Ei sunt mereu in competitie si recurg la anumite comportamente care nu sunt considerate fairplay.
- Lider diplomat
Diplomatul se adapteaza la regulile existente si se concentreaza pe indeplinirea sarcinilor zilnice fara sa cauzeze conflicte pe cat posibil. Competitia si controlul nu sunt lucruri care sa il preocupe prea mult.
- Lider expert
Expertul este un lider talentat cu asteptari proprii exigente si o sursa de cunostinte pentru echipa, dar fara inteligenta emotionala.
Cum iti alegi stilul de leadership?
Stilul propriu de leadership afecteaza echipele si organizatia. Alegerea unui stil de leadership care sa ti se potriveasca te poate face un lider mai eficient. Un lider adevarat poate conduce in mai multe moduri in functie de obiective, personalitatea si experientele prin care a trecut.
Nu exista o reteta anume, dar sunt cateva lucruri pe care le poti face pentru a descoperi ce stil de leadership sa alegi pentru tine.
In primul rand, e nevoie sa ai o viziune clara, sa stii care iti sunt obiectivele. Astfel vei reusi sa le comunici mai bine echipelor si sa ii inspiri.
In al doilea rand, poti experimenta mai multe stiluri, ca sa vezi care ti se potriveste mai bine. De asemenea, poti urma si cursuri de leadership care sa te ghideze sau poti face cateva cercetari pe cont propriu si sa-ti gasesti surse de inspirtie din cateva exemple de leadership.
In cele din urma, pastreaza-ti autenticitatea. Nu trebuie sa fii perfect, dar ai nevoie de pasiune, flexibilitate si un scop clar pentru a fi un lider bun. Tine cont de parerile celorlalti si adapteaza-ti planul in functie de circumstante.
Cum iti poti motiva echipa in calitate de lider?
Dezvoltarea, motivarea si conducerea unei echipe sunt esentiale pentru a avea succes. Desi poate parea o sarcina coplesitoare, sunt cateva strategii pe care le poti urma pentru a reusi sa-ti motivezi echipa:
- Defineste obiectivele, rolurile si responsabilitatile clar.
- Comunica frecvent cu echipa si ofera feedback constructiv.
- Incurajeaza formarea unei echipe unite si creative.
- Gestioneaza eficient conflictele.
- Ofera beneficii si cadouri angajatilor cu ocazia reusitelor sau evenimentelor speciale/sarbatorilor.
Intrebari frecvente
Pot aparea mai multe intrebari pe drumul tau in care descoperi ce tip de leadership ti se potriveste. Este important sa fii curios, bine informat si autentic. Iata cele mai frecvente intrebari si raspunsuri despre leadership:
Cum stiu ce stil de leadership este cel mai bun?
Ca sa stii acest lucru este nevoie sa te cunosti foarte bine pe tine. Cere feedback de la colegi si alti lideri, lucreaza cu mentori sau traineri, experimenteaza toate stilurile si observa cu atentie liderii pe care ii respecti.
Ce stil de leadership are un CEO?
Un CEO bun isi adapteaza stilul in functie de situatiile aparute, acorda timp nevoilor angajatilor sai si ii pastreaza motivati si inspirati. Cultura si obiectivele organizatiei dicteaza stilul de leadership care se potriveste cel mai bine.
Exista posibilitatea de a nu avea un stil de leadership?
Nimeni nu se naste direct lider. Acest lucru este un mit. Abilitatile de leadership se pot invata, chiar daca nu ai dezvoltat inca un stil anume de a conduce.
Iti poti schimba stilul de leadership?
Asa cum mentionam mai sus, stilul de leadership se poate adapta la schimbarile prin care trec organizatia si societatea. Asculta-i pe cei din jurul tau si colaboreaza impreuna cu ei pentru a indeplini obiectivele comune.