Posted in

Tu stii de unde a aparut traditia iepurasului de paste?

Posted in

Pastele romanesc este o sarbatoare ortodoxa, aproximativ 86% dintre romani sunt ortodocsi. De Paste se sarbatoreste Invierea lui Iisus Hristos.

Cea mai cunoscuta traditie din aceasta perioada este incondeierea oualelor. Aceste oua sunt vopsite in diverse culori si decorate cu diverse modele desenate cu ceara de albine topita. Ouale incondeiate pot fi cel mai frumos cadou pe care il puteti oferi cuiva in perioada Pastelui.

Traditia Iepurasului de Paste


O alta traditie, dar occidentala , este venirea Iepurasului de Paste, care aduce cadouri copiilor. Iepurasul de Paste aduce cadouri pentru copii sub forma de carti de colorat, oua de ciocolata, iepurasi de ciocolata, jocuri pentru copii sau chiar o biblie pentru copii cu ajutorul careia sa invete despre Invierea Domnului.
Exista nenumarate optiuni dintre care puteti alege pentru a face cadouri, dar cel mai frumos cadou este traditia. Puteti opta pentru un cos de Paste traditional pentru Iepuras sau pentru alte cadouri in spiritul sarbatorilor.

Trebuie sa retineti totusi faptul ca Iepurasul de Paste aduce cadouri doar copiilor cuminti! Pot primi cadouri chiar si bunicii si parintii, Iepurasul nu uita pe nimeni.

Aceasta traditie a Iepurasului de Paste a pornit din Germania, in jurul anilor 1700. Nemtii au produs pentru prima oara figurine de ciocolata in forma de oua si iepuras. Cadourile sunt ascunse in casa, in curte sau gradina, iar copiii sunt pusi sa le caute. Gasirea lor le aduce bucurie si le stimuleaza dorinta de a cerceta lucruri.
Iepurasul de Paste nu are o insemnatate religioasa, este mai mult un simbol care aminteste de primavara si de trezirea la viata a naturii. Tot iepurasul mai simbolizeaza si fertilitatea.

Revenind la traditiile romanesti, dupa cum spuneam mai sus, ouale sunt vopsite si in anumite zone ale tarii, in Bucovina, sunt incondeiate. Modul in care sunt vopsite ouale variaza de la o regiune la alta. Culoarea rosie este culoarea utilizata cel mai des pentru a vopsi ouale. Culoarea traditionala simbolizeaza sangele lui Iisus.

Mancarea traditionala de Paste este drobul si friptura de miel. Romanii coc si pasca, un desert minunat facut din aluat de cozonac, umpluta cu branza si stafide. Nu lipsesc nici cozonacii si nici ouale rosii.
Invierea este sarbatorita in noaptea dinaintea zilei de Paste, anul acesta Pastele Ortodox este pe data de 1 mai.
In Noaptea de Inviere, oamenii merg la biserica sa aprinda lumanari si sa aduca Lumina Invierii in casele si in sufletele lor. In drumul lor inapoi spre casa, oamenii vor oferi lumina de la lumanarile lor trecatorilor.
Lumina este luata doar de la lumanarea preotului, care oficializeaza o slujba speciala la miezul noptii.

Credinta este ca fiecare biserica primeste lumina de la Dumnezeu, principala sursa fiind sfantul foc din Ierusalim. Acesta este un miracol care se intampla in fiecare an de Sarbatoarea Invierii. Se spune ca din locul unde Iisus a fost inmormantat, a aparut din senin o flacara. Biserica Ortodoxa Romana aduce de asemenea lumina de la Ierusalim de foarte mult timp.

Alatura-te conversatiei

TOP
COSUL MEU 0
VIZUALIZATE RECENT 0