Sarbatoarea Pastelui se apropie cu pasi repezi! Saptamana Pastelui incepe mai intai cu Duminica Floriilor si culmineaza cu comemorarea din Vinerea Mare. Urmeaza apoi Sambata Pastelui, Duminica Pastelui, iar in unele tari chiar si Lunea Pastelui. In jurul lumii, diferite tari, culturi, comunitati si secte au propriile lor traditii pentru a sarbatori Pastele.
Asa cum catolicii si protestantii se aduna in biserici pentru a comemora invierea lui Hristos, oamenii de pretutindeni sarbatoresc in felul lor, mancand iepurasi de ciocolata, mergand la vanatoare de oua sau inaltand zmee.
Mai jos va propunem sa aflati 5 traditii de Paste din jurul lumii:
- Insulele Bermude
Cei din Insulele Bermude sarbatoresc Vinerea Mare inaltand zmee, mancand chiftelute de cod si chifle dintr-un aluat asemanator cu cel al cozonacului nostru. Se spune ca traditia a inceput atunci cand un profesor local din armata britanica a avut dificultati in a le explica inaltarea la cer a lui Hristos, elevilor sai de la scoala de duminica. El a facut un zmeu, in forma unei cruci pentru a ilustra Inaltarea. Zmeele traditionale din Bermude sunt realizate din hartie colorata, lemn, metal, sfoara si au cozi lungi.
- Norvegia
Norvegienii au o traditie destul de interesanta petrec timpul intr-o cabana in munti, norvegienii prefera sa se joace Yahtzee, un joc extrem de popular in Peninsula Scandinava.
- Europa
In unele parti din nord-vestul Europei se organizeaza focuri in aer liber de mari dimensiuni. Aceste focuri mai sunt numite si Focurile de Pasti, si sunt aprinse in Duminica si Lunea Pastelui. Exista o sumedenie de explicatii pentru originea acestei traditii, dar cea mai comuna este o poveste de origine Saxona. Legenda spune ca Pastele este momentul in care primavara invinge prin batalie anotimpul greu al iernii. Focurile sunt menite sa alunge intunericul iernii departe. In ziua de astazi, semnificatia acestor focuri este cu totul si cu totul alta. Focurile de Pasti aduna laolalta intreaga comunitate pentru a se bucura si a petrece odata cu trezirea la viata a naturii.
- Suedia
In Suedia Pastele este sarbatorit cu mese care contin bunatati ca oua, hering, Jansson frestelse “Ispita lui Jansson” (cartofi, ceapa si sardine marinate, coapte in sos de smantana). Cea mai interesanta traditie din Suedia este aceea ca in zilele pana la Duminica Pastelui, copiii se costumeaza in vrajitoare de Paste, poarta haine vechi si zdrendurite. Cu aceasta costumatie pornesc din casa in casa in jurul cartierului lor, si dau la schimb picturi si desene pentru dulciuri.
- Haiti
In Haiti, Saptamana Sfanta este marcata de parade colorate. Peste tot pe strazi se aud melodii traditionale “rara” cantate la trompete de bambus, maracas, tobe si chiar cutii de cafea. Sarbatoarea Pastelui in Haiti este un amestec de traditii catolice si voodoo. Cei care practica voodoo fac un pelerinaj anual in satul Souvenance. In Souvenance se organizeaza ceremonii care culmineaza cu ofrante, sacrificiile unor animale precum caprele. Aceste ofrande se fac pentru ca bastinasii sa isi arate devotamentul fata de lumea spiritelor.
Pastele reprezinta, in orice colt al lumii, un prilej de bucurie incununat prin bunatati traditionale, cadouri si timp petrecut in preajma celor dragi. Pentru a aduce bucurie atat persoanelor dragi tie, cat si angajatilor, partenerilor sau clientilor, poti opta pentru cosuri de Paste cadou in care sa faci o selectie de gusturi traditionale si bauturi fine.