Sfârșitul perioadei de activitate profesională a unei persoane este un moment care în general se celebrează cu fast, ca un omagiu adus contribuției acestei persoane. Cu siguranță nu este deloc ușor să îți construiești în timp o carieră profesională durabilă, mai ales că procesul se întinde pe durata a zeci de ani cu petrecerea de pensionare, așa că acesta este cu siguranță un motiv bun pentru a sărbători și pentru a primi un cadou din partea șefilor și colegilor. În plus, pe lângă celebrarea carierei, la fel de importantă este și tranziția spre retragerea din activitatea profesională, recunoașterea reușitelor și simbolul unui nou început, a unei noi etape de viață.

Cum alegem cadoul de pensionare potrivit?

Având în vedere importanța momentului, este nevoie să alegi cu grijă cadoul de pensionare potrivit. În acest sens trebuie să ții cont de câteva aspecte importante precum:

  • bugetul- stabilește bugetul pentru un cadou pensionare coleg astfel încât să ai o primă direcție în ceea ce privește alegerea;
  • sexul persoanei pentru care cumperi un cadou pensionare- caută separat idei de cadou pensionare bărbați și idei de cadouri pentru femei la final de carieră;
  • simbolistică- poți alege un dar personalizat sau un cadou cu o simbolistică anume, cum ar fi înțelepciunea, experiența, prietenia sau camaraderia.
  • preferințe personale- un aspect important este și acela de a ține cont de preferințele personale ale persoanei care primește darul, pentru a te asigura că acesta îi va fi pe plac. 

Tipuri de cadou pentru pensionare

Cadourile pentru vârsta pensionării nu trebuie să respecte neapărat un tipar anume. Din contră chiar, la vârsta pensionării persoanele tind să fie tolerante și să se bucure de atenții, dar și de compania celor din jur. Există mai multe opțiuni din care să alegi un dar potrivit pentru vârsta pensionării, iar acestea țin de raționamentele practice sau chiar de personalitatea persoanei care va primi cadoul.

Cadouri haioase de pensionare

Cadourile haioase sunt în general prima opțiune la care te poți gândi atunci când vine vorba despre un cadou de pensionare. Cumva, dincolo de relațiile de colegialitate se stabilesc destul de multe relații de prietenie, iar acest lucru face mai permisivă alegerea unui cadou. Cadourile de acest tip sunt însă permise numai atunci când relațiile sunt strânse sau cunoști foarte bine persoana care se pensionează, pentru a elimina riscul ca aceasta să nu ”guste” gluma. Este foarte important de asemenea și să alegi un cadou haios de bun gust, care să nu depășească limitele impuse de relația dintre voi și nici bunul simț.

Poți oferi așadar un cadou haios de pensionare unui prieten vechi sau unei colege permisive, unui șef cu simțul umorului sau unei persoane cu poftă de viață, care apreciază ideile de daruri dincolo de constrângerile și limitările unei relații strict profesionale. 

Cadouri practice de pensionare

În general se preferă alegerea unui cadou practic atunci când, din raționamente ce țin de seriozitatea relației, este nevoie de un cadou de pensionare care să acopere atât ideea de dar, cât și pe cea a utilității. Ceasurile, electrocasnicele sau voucherele la diferite firme reprezintă unele dintre cele mai bune opțiuni de cadou practic, deoarece îi permit primitorului să se bucure de un produs sau serviciu care să îi fie util. 

Cadouri personalizate de pensionare

Cadourile personalizate sunt și ele o alegere bună, deoarece scot în evidență unicitatea darului. Astfel, în loc să oferi un cadou simplu, de serie, care să nu transmită nimic, poți opta în schimb pentru un cadou personalizat, care să aducă un mesaj deosebit sau care să trezească o anumită emoție. În plus, aceste tipuri de daruri sunt în același timp și unele dintre cele mai frumoase amintiri, primitorii darului fiind mereu tentați să le păstreze și să își amintească cu drag de acestea. 

Idei cadouri pensionare bărbați

Dacă ești în căutare de idei cadouri pensionare bărbați atunci ar trebui să știi că aceștia sunt în general mai permisivi și mai deschiși chiar și la idei amuzante. Totuși, este important să avem în vedere tipul relației pe care o avem cu bărbatul căruia îi oferim cadoul, pentru ca acesta să nu îl considere cumva deplasat. O idee neutră cumva din punct de vedere al trăirilor este să le oferi bărbaților coșuri cadou ca și dar de pensionare, care să conțină un vin de calitate și produse fine de consum, specifice celebrărilor. Desigur însă, va fi nevoie să alegi un dar potrivit pentru fiecare persoană în parte, în funcție de relația dintre voi (șef, subaltern, coleg, colegă etc.).

Cadou pensionare șef

Cadourile pentru șefi sunt în general grandioase și ies în evidență prin opulență. De aceea, alegerea unui cadou premium se impune în acest caz, iar dacă știi că șeful este permisiv și glumeț, atunci poți opta pentru cadouri haioase pensionare. 

Cadou pensionare coleg / partener de muncă

Relațiile dintre parteneri și colegi sunt întotdeauna mai destinse, iar glumele sunt cu siguranță permise. Totuși, dacă vrei să păstrezi o relație colegială și să respecți ”tradiția” de oferire a unui dar clasic, poți opta pentru coșuri cadou partener pentru recepția efectivă și pentru un dar personal, într-un cadru mai intim. 

Cadou pensionare angajat

Poți oferi la fel de bine coșuri cadou și pentru angajați, deoarece un astfel de dar este util și cu siguranță va fi apreciat. În plus, produsele conținute de un astfel de coș sunt un moment de răsfăț, de care persoana care îl primește se va putea bucura alături de cei dragi. De asemenea, alte daruri potrivite sunt obiectele electrocasnicele, voucherele la diferite activități sau excursiile și chiar bijuteriile sau decorațiunile pentru casă. 

Cadou pensionare tata

Unele dintre cele mai potrivite tipuri de cadouri pentru tați care se pensionează sunt articolele personalizate. Faptul că acestea atrag atenția asupra statutului crează emoție, iar darul în sine este o recunoaștere a meritelor și un omagiu adus primitorului. Pot fi oferite diplome simbolice, articole personalizate precum cănile, tricourile sau tablourile, dar și bijuteriile. 

Cadou pensionare prieten

Cadourile de pensionare pentru prieteni includ probabil cea mai vastă gamă de cadouri. Vinurile sau alte băuturi fine (după preferințe și sex), experiențele, cursuri, excursii sau vacanțe, bijuterii sau ateliere, toate acestea pot constitui unele dintre cele mai bune idei de cadou pensie pentru prieteni.

Idei cadouri pensionare femei

Femeile sunt o categorie specială de persoane pentru care alegerea unui cadou de pensionare ar trebui să se facă după considerente ce țin de preferințe, statut, relație sau personalitate. Femeile au în general gusturi diferite față de bărbați, deoarece ele văd și latura practică a lucrurilor, dar și latura estetică. Din acest motiv, este important ca orice idei cadou pensionare femei ai avea să treacă întâi prin aceste filtre și pe lângă a alege coșuri cadou pentru femei să te orientezi și către daruri cu o simbolistică aparte. 

Cadou pensionare șefă 

Darurile pe care le facem liderilor și șefelor ar trebui să aibă în vedere rangul sau poziția acestora. Ca și în cazul bărbaților este nevoie să alegi cadouri de top pentru poziții de management, în concordanță cu statutul femeii căreia îi oferi darul. Nu ar trebui să lipsească bijuteriile, cum ar fi modelele moderne, cu charmuri care spun povești sau seturile speciale, luxoase, care de asemenea reprezintă adevărate piese statement. 

Cadou pensionare colegă / parteneră de muncă

Cadourile pentru colege sau partenere pot include flori, bijuterii sau alte obiecte cu valoare simbolică. Poți opta pentru decorațiuni sau pentru mici tablouri sau obiecte de artă, chiar si fără o valoare foarte mare. 

Cadou pensionare angajată 

Angajatele se pot bucura și ele de cadouri de pensionare, fiindu-le recunoscute în acest fel meritele și dedicarea față de companie. Optează pentru coșuri cadou deoarece acestea sunt o variantă elegantă de cadou, însă nu uita și de alte daruri cu semnificație, cum ar fi articolele personalizate (tricouri, poze, căni etc.). 

Cadou pensionare mama

Pentru mamele care se pensionează, cele mai frumoase daruri sunt cele care conțin și un mesaj pensionare. În general femeile pun accent pe emoție, iar momentul pensionării este cu siguranță unul în care emoția se împletește cu recunoștința și bucuria. Alege așadar cadouri care transmit aceste mesaje pentru a transforma darul în unul memorabil. 

Cadou pensionare prietenă

Pentru prietene poți alege vouchere la spa, parfumuri sau la magazine de bijuterii, poți oferi experiențe exotice sau vacanțe, sau poți opta pentru idei năstrușnice de cadouri, în funcție de gradul de libertate al relației dintre voi. 

Ce cadou se oferă la pensionare în funcție de fostul job

Cele mai multe idei de cadouri pensionare iau în calcul doar joburile prezente, excluzând parțial și celelalte locuri de muncă de dinainte. Un cadou pensionare însă reprezintă un omagiu pentru întreaga carieră, astfel că este nevoie să alegi cadouri pentru pensionari care să le recunoască acestora meritele de-a lungul întregii perioade de activitate.

Cadouri pensionare militari / polițiști / pompieri

Acestea sunt cu siguranță unele dintre cele mai nobile meserii, iar la vârsta pensionării ele ar trebui în mod clar să fie omagiate. Dacă te întrebi ce cadou se oferă la pensionare în cazul acestor categorii, ar trebui să știi că lista este destul de ofertantă. Coșurile cadou cât mai bogate, articolele personalizate care să transmită povestea muncii lor sau articolele simbolice relaționate de celelalte joburi reprezintă cele mai bune soluții.

Cadou pensionare corporate

În mediul corporate se obișnuiește să se ofere ceasuri, flori și articole personalizate, dar și coșuri cadou luxuriante, cu produse de cea mai bună calitate. Trofeele, atât de importante în mediul corporatist la nivel de vânzări, pot fi replicate ca un cadou de pensionare pentru mediul corporate. 

Cadou pensionare în alte domenii 

Fiecare domeniu de muncă este important ți în consecință la fel de importanți devin și oamenii care lucrează în acestea. Învățământul, domeniul medical, sistemele de îngrijire, sistemele de stat sau private, fiecare dintre acestea înseamnă de fapt femei și bărbați care lucrează vreme de mulți ani. Pentru fiecare dintre aceste domenii pot fi oferite cadouri care să exprime rafinament și recunoștință. Florile, ceasurile, bijuteriile, obiectele de artă sau voucherele reprezintă opțiuni perfecte de a aduce mulțumiri persoanelor care se pensionează din aceste domenii. 

Cadourile de pensionare sunt importante, deoarece ele marchează tranziția de la angajat la o perioadă de binemeritată pauză profesională. Aceste cadouri trebuie să aibă în vedere respectul cuvenit, dar și mulțumirea, astfel că alegerea ar trebui să aibă în vedere aspectele discutate, pentru ca darurile să exprime în totalitate celebrarea unui moment atât de important precum pensionarea.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.